Nazdar saxofonisti,
rád by som dostal nejakú tu radu, prípadne aspoň poznal názor skusenejších.
Mám starú altku J.Keilwerth a dve hubičky – jednu plastovú (teda plexitovú) Brilhart a druhú kovovú Amati Classic Super.
Amatka má označenie 210/2 (čo som ju odmeral tak má parametre približne nasledujúce: odklon: cca 2mm, a dlžka: cca 20mm. A má tiež chamber.
Plexitová Brilhart (presný model meviem, pretože je zvonkajšej hornej strany rozleptaná nejakým svinstvom a údaje sú nečitateľné) má parametre približne takéto: odklon: cca 2mm, a dlžka: cca 18-20mm. Brilhart nemá chamber.
Takže tieto dve hubičky sú veľmi podobné.
Problém je v tom, že tá plexitová Brilhart mi ladí takmer na 100%, pomerne ľahko sa do nej fúka, ale nedokážem vytlačiť žiadny z tónov nad rozsah (prefukovaných). Inak tón má taký okrúhly (niečo na spôsob Paul Desmond-a).
Zatiaľ čo s kovovou Amatkou tóny nad rozsah sa podaria, ale zase táto hubička mi neladí. Horné polohy sú nízko a spodný register tiež nie je v poriadku. Tiež sa do nej ľahko fúka, má ostrý tón, len ako hovorím problém je s ladením.
Nejaký ten tón doladím nátiskom, ale zase všetky tóny doladzovať, to nedokážem.
Obe som skúšal hrať aj s rovnakým plátkom. Na amatku som skúšal aj iné plátky, ale rozladenie sa mi nedarí odstrániť.
Dá sa s tým niečo robiť?
Čo by ste mi poradili?
pozdravujem všetkých sax-manov,
nemá niekto z Vás v PDF formáte niektorú z knížočiek:
* This is the Ultimate fake Book (with over 1200 songs) (Melody-lyrics-chords for all Eb instruments) (4th edition) (vydalo nakladateľstvo Hal Leonard, 816 strán)
* The Eb Real Book (6th edition) (vydalo nakladateľstvo Hal Leonard, 428 strán)
* The Eb Real Book (prípadne predchádzajúce edície)
* The Standard Real Book (Eb Edition) (vydal Sher Music, 574 strán)
jedným slovom zháňam real-book-y (alebo fake book-y) s jazzovými štandardami pre Eb ladenie.
Pre C-ladenie mám ale potrebujem pre Eb. (Komu sa to chce prepisovať?